Baby Marantz 2015 reparation

I alla sin glans lagad och med ett fantastiskt ljud

Den till storleken minsta Marantzen 2015 “baby Marantz” luras med sin storlek.

Specifications
Tuning range: FM, MW
Power output: 15 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 15Hz to 50kHz
Total harmonic distortion: 0.9%
Damping factor: 45
Input sensitivity: 2.2mV (MM), 150mV (line)
Signal to noise ratio: 79dB (line)
Channel separation: 35dB (line)
Dimensions: 360 x 120 x 280mm
Weight: 8.2kg
Year: 1974

Så även om den är liten till storlken och har få watt på pappret så levererar ljust denna 24W vid 8 Ohm last och en 1000Hz Sinus våg. Så lien men naggande god skulle man kunna säga. Orsakerna till den högra effekten är två: 1 högra matar spänning i nätet (vi har gått från 220 till 230+ volt), nya komponenter från slutsteg till kondensatorer i förstärkar och ton delen.

Schemat för förstärkardelen där det ursprunglungliga problemet fanns.

till att börja med hade förstärkaren endast ljud på ena kanalen och ganska lågt dessutom. Misstankar om kortslutna slutstegs transistorer låg högt uppe på felsökningslistan och visade sig bli besannade. Ny transistorer hamnande på att köpa listan och felsökningen fortsatte med att mäta baklänges i schemat för att0 se o det fanns fler delar som givit upp.

Konstigt nog så stannade felet vid slutstegstransistorerna på ena kanalen? Men då det är ganska billiga komponenter så köptes 6 nya (varav 2 skulle vara i reserv om det visade sig att de nya transistorerna brändes upp vid strömpåslaget). Efter byta på båda sidor kopplas förstärkaren upp vid en strömbegränsande glödlampa (i serie med förstärkaren) och det såg ut att fungera. Lampan lyser först starkt för att senare dimma ner när de stora kondensatorerna laddat upp.

Dags att koppla in sinusvåg och mäta utsignalen.

Tja det fungerade inte alls som tänkt, den vänstra delen av förstärkaren låter fin fint, men den högra har fortsatt mycket svagt ljud. Felsökning fortsätter. Efter en hell del mätande kund konstatars att det inkommande spänning fungerar i bägge ändar av slutsteget, tidigare hade det redan konstaterats att alla transistorer mätt ok. testar alla kondensatorer och även dom mäter ok. Efter som den andra kanalen låter bra, så finns det en jämförelse punkt till varje komponent på andra sidan av förstärkaren. Sagt och gjort mäter en den högra än den vänstra kanalen. Verkar som det är något som lastar ned den inkommande spänningen på ena kanalen, börjar att leta efter komponenter som är anslutna till jord. Ingen tur här heller allt mäter ok, även när dom tas ut ur kretsen och inte heller får det någon effekt i förstärkaren att avlägsna dom ut schemat. Nästan så att man blir tokig.

Som av en slump upptäcks felet, det är en kabel som ligger emot chassit och kortsluter. Troligen har denna blivit skadad av en lödkolv eller liknande i en tidigare reparation och när detta åtgärdas så fungerar både höger och vänster kanal. Nu kommer nästa problem, ett irriterande 50Hz brummande vid låg volym.

Tänker att det kan vara någon kondensator som gett upp (dom kan mäta fin fint men ändå vara på gränsen att ge upp), och då förstärkaren ändå är nedplockad så kan det vara läge byta dom. Men först så testar jag vart felet kan vara genom att testa slutsteget separat. Görs genom koppla bort bort försteget (lossar på de inkommande kablarna från ton kontrollen). Tystare blir det med bortkopplad tonkontroll. Så det blir att börja där. Samtliga kondensatorer av typen elektrolyt byts, det går hyfsat fort då dom inte är så många. Ny test, klart bättre.

lampor och säkringar byts bara för at vara säker på att dom inter strular senare.

Nu är det bara testspelningen kvar 🙂

Lämna ett svar