Marantz 2230 med DC på högtalare utgången

Utöver de vanliga trasiga lamporna och dammigt innehåll så hade denna även ett lite DC på högtalare utgången 15V var det och det skall fixas 🙂 och det är enkelt, koppla in 8 Om last så försvinner DC:en. Detta beror på utgångskondensatorn behöver ladda över motståndet (oftast högtalaren).

BILD NÄR DEN PRECIS ÖPPNATS

Rengöringen klar, nu är det dags för bias justering och kontroll av uteffekt. Efter att transformatorn är justerad till 240v så har bias strömmen som skall ligga på 5mv ändrat sig och ligger nu på ca 1mv. Vrider upp den till 5mv på båda kanalerna.

Nästa steg effektmätning, skickar in en 1000Mhz sinusvåg och mäter vid 8Ohm motstånden hur mång volt som lämnas innan klippning. Höger kanal lämnar lite över 18V medans vänster klipper redan vid 12 volt. PROBLEM !!!

Mäter upp motstånd och kondensatorer på vänstra slutstegs kretsen kontrollerar att inga transistorer är kortslutna. Byter alla kondensatorer, utom den för utgången. dock var det endast en kondensator som var död och en som såg lite svullen ut ,men bara för att vara säker 0åkte övriga med.

Kondingar, lampor och säkringar utbytta.

Ny justering av bias och mätning av klippning vid full effekt, alles klar !! Nu ger båda kanalerna 18+ volt innan klippningen blir synlig på oscilloskopet, lyckad reparation.

Det är ett härligt ljud i dessa äldre förstärkare och denna är ingen undantag. Att den dessutom är riktigt snygg att kika på gör inte ont. Nästa steg är hitta en trälåda att klä den med sedan är den ett smycke att vårda för lång tid framåt.

Lämna ett svar