LUXMAN l215 REPARATION

Luxman L215 på bänken

En 50wattare, som inte ville spela innan den fått värma upp så stod det i annonsen. Sanningen var nog att den inte skulle spelats över huvudtagen innan reparation. För att fortsätta att och spela en trasig förstärkare kan göra saken värre, genom att en trasig komponent drar med sig flera i samma krets.

I det här fallet så var det rätt enkelt att se i vilket område på kretskortet felet kunde vara (men inte säkert att det är det enda felet).

Aningen bränt runt Zenerdioen D112

Dioden som skulle säkra 22 volt i sin krets hade lämnat kretskortet och var nu mer återvunnen kol. Härligt med dessa lite äldre förstärkare, där det finns tydliga mätpunkter att använda i felsökningen,

Efter att D112 var bytt så var det åter 22V i kretsen, men inget ljud. felsökningen fortsätter, med att mäta alla övriga dioder och transistorer. Alla verkar i alla fal vara så OK at dom inte är kortslutna eller öppna.

Tillbaka tillmätpunkterna då. 40V saknas då det skulle finnas vid D113 , då dags att testa alla kondensatorer i kretsen då sådana i bland kortsluter eller har riktigt högt motstånd. Testar dom i kretsen med ett mätinstrument gjort för detta. Det sparar enormt mycket tid att sippa löda loss kondingarna och sedan när du konstaterat att dom är ok, löda tillbaka dom.

Det visade sig att C 131 & 133 hade även dom lämnat kretskortet. Vet inte om det var att dom gav upp först eller att Dioden var boven i dramat, men 3 komponenter + den vanliga utbrända lampan blev det att byta.

Lämna ett svar