Signal spårare

Tips på hur du utan några större kostnader kan skapa dig ett fin fint felsöknings instrument.

Ibland kan det vara bra att kunna avlyssna förstärkare med mera ute på kretskortet, då är en signal spårare (signal tracer) ett utmärkt verktyg. Om du har en förstärkare där ljudet saknas på ena eller båda kanalerna., då kan signal spåraren vara räddaren i nöden.

Du börjar du med att skicka in en signal via någon av ingångarna, sedan är det bara att följa schemat och mäta vart signalen förvinner. Efter den punkt där signalen förvinner, kan felet vara (är oftast så men men …) Signalen kan vara en sinusvåg, musik eller annat ljud.

Själv köpte jag ett kit -Welleman K7000, (kostar ca 150-200kr), en ganska enkel och hyfsat komplett byggsats, som behöver kompletteras med batteri, högtalare och prob/er. Den har som standard både signalgenerator (som ger en sinusvåg) och signal spårare i ett paket. Detta räcker för ganska avancerade felsökningar i olika förstärkare.

Dock har jag på min egen kopplat bort signageneratorn då den gav en del överhörning. Använder nu därför en separat signalgenerator.

Som den såg ut innan signal generatorn kopplades bort.

Högtalare hämtades ur en icke fungerande radio, 9v batteri och kontakt köptes för under 50kr, en mätsladden som tidigare tillhörde en trasig multimeter, fick bli min probe (teststickan att leta efter ljudet med) , en sladd med krokodilklämma blev jordningen, samt en mindre apparatlåda att montera allt i, klart! Det skall enligt instruktionerna vara en koaxialsladd till probe och jordning, men det fungerar även så här. Om man skruva upp volymen på signalgeneratorn kan det bli lite störningar som hörs i högtalaren.

TIPS

Om du vill tysta din signalgenerator och bli kvitt överhörningen. Gör som följer: koppla ur T1 på bilden nedan så tystnar signalgeneratorn och överhörningen försvinner den med.

Här har du förslag på inköpsställe

https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_svSE813SE813&sxsrf=ALeKk00aIroy66fl9UV3t6WbamesxABESg:1627657073240&q=velleman+K+7000&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwjYm6qNh4vyAhUFvosKHeFcAmoQBSgAegQIARA1&biw=1920&bih=937

På Youtube finns en hel del filmer som visar hur du använder en “signal tracer”

https://www.youtube.com/results?search_query=signaltracer

Lämna ett svar