Renovering av rullbandare Akai GX-215D

Ett auktionsfynd som skall renoveras till ett fungerande, nära nytt skick.

Jag köpte ovanstående “billigt” på auktion. Då det är en maskin som tillverkades mellan 1977-80 så kan man räkna med att en del saker behöver justeras.

 

 1. Som syns på bilden är den rejält dammig och det finns en del beläggning på tonhuvuden som behöver tas bort med kemisk sprit och en massa tålamod då beläggningen är pansarhård.
 2. Tryckrullar som håller bandet skall bytas då dessa torkar ihop och bandet svajar vid uppspelning (dyra prylar, men nödvändiga).
 3. Drivremmar inne i maskinen, går först av sedan omvandlas dom till en kletig gegga om dom får var i fred en tillräcklig tid (hyfsat billiga, men pilliga att byta).
 4. Massor av kondensatorer behöver bytas (det som kommer att ta längst tid), trösten är dom är de billigaste komponenterna här.
 5. Lampor som inte längre lyser.
 6. Avmagnetisering av tonhuvuden (för minska bruset och maximera omfånget i frekvenskurvan).

Den lilla saken i förgrunden är en freestyle, det skiljer en del på storleken och så även på ljudet.

Dom här spruckna rackarna finns det ett överflöd av i maskinen som skall bytas.  Fördelen med dessa större maskiner är dom är gjorda från början för att kunna repareras.

 

Rengjorda tonhuvud 🙂

Fortsättning följer …

Nu har julen passerat och det är dags att lägga en liten order eller två på det  som bränt.

Här har vi de “13” bovarna i dramat.

Inköpspriserna jämförs, det blev Elfa som vann när man räknar ihop ordern + frakt. Kanske inte original kodningarna, men tror inte att det påverkar så speciellt mycket. 

Efter en del kvalitetstid tillsammans med lödstationen och diverse andra bra att ha verktyg, så är alla nya delar på plats.

 

 

Dags för provkörning av maskinen

 

Bandaren startar och snurrar som tänk.  Så nu är det dags för injustering av tonhuvuden, är givetvis avmagnetiserade innan justeringen. Mäta, skruva och försegla igen. Klar och fin diskant, djupbas, härlig stereobild. Nästan igen ingen skillnad mot ljudet från vinylen.

Dock är det rätt så stor skillnad på vilken kvalitet på bandet som körs och om du använder 3 1/4″ eller 7 1/2″ inspelningshastighet på bandet. Med den högre hastigheten så rymmer bandet ca en skiva / sida (med en 7″/18cm rulle och ca 1800 ft/ 540 meter längd på bandet).  Men varför snåla med ljudkvalitet?

Jag hade tänkt att använda maskinen för att kopiera bekantas skivor, ni vet dom som dom inte vill sälja oavsett pris och då tror jag att det kan vara värt att kosta på sig lite band för bättre ljud.

//Benny

 

Så till sist är det bara att njuta av musiken.

5 svar på ”Renovering av rullbandare Akai GX-215D”

 1. Klart intressant. Har en polare som varken har fb eller twitter men har en passion för framför allt äldre rullbandspelare. Ett intresse vi delar.

 2. Hej! Intressant att ta del av ditt arbete eftersom jag äger en dito rullbandspelare. Rengjort tonhuvudena flera gånger och tycker att ljudbilden blivit lite bättre/klarare. Förstår att rengöringen måste göras flera ggr med tanke på beläggningens hårdhet. Men har ett annat bekymmer – inspelningen tar inte in ljudet från andra källor trots att vu-mätarna ger utslag och bandet spelar in. Men bandet spelar inte in ngt ljud. Har du nån felsökningside/synpunkter på detta?

  1. Kanske ditt inspelningshuvud inte klarar sitt jobb. Har du mätt om det kommer ström till detta vid inspelning?
   Om det kommer ström då kan det vara dags att leta efter nytt huvud på Ebay eller liknande.

 3. Jag har inte bestämt mig ännu för vilken typ av rullbandspelare jag ska skaffa.. men det lutar åt att jag kommer börja med en Sony TC 377 eller liknande och så får jag se vart jag landar senare.. Sony har jag ju läst att de har nästintill outslitliga tonhuvuden i glas.. för min del tänkte jag nog faktiskt göra lite best of band, så man ofta gjorde med kasettband.. en slinga med godbitar från 50/60 tal t,ex eller från monoskivor, diverse rock fram till slutet utav 60-talet kopplad ihop med rörförstärkare..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *