Marantz 2270 reparation

Patienten på bordet för en mindre rebovering

Marantz 2270 skall snart släppa skyddsrelät

Tydligen ett vanligt förekommande fel att det är problem med detta relä.

Den felande länken ?

Enligt andra experter så är det kondensatorer och halvledare som ger sig på grund av ålder på denna modell. Tydligen så kan även relät ge upp det med, men inte lika vanligt som tidigare nämnda delar. Har kollat samtliga kondensatorer och de visar bra värden, nästa steg är då halvledarna …

En påse med elektronik detaljer han ankommit, nu kan reparationen börja på riktigt.

Kondensatorerna på bilden är redan bytta, det var inget fel på dom men i framtiden ..
5 dioder och 4 transistorer kvar att löda av och löda dit. Jag har mätt upp en felaktig transistor på kretskortet, så vet redan var felet ligger, men tänker att det är för framtiden bättre att byta allt som brukar falera. Den lila kondingen var bytt vid ett tidigare tillfälle på grund av fel.

När du skall reparera elektronik så behöver du ett antal olika mätinstrument, det viktigaste är ju multimetern. Och den kan kosta hur mycket som helst (En FLUKE multimeter är ju målet), men det går att klara enklare felsökning med en billigare mätare. Om det är riktigt kritiska mätningar då är det Oscilloskopet som gäller. Dessa finns att köpa för runt 3 000kr idag, vilket måste betraktas som överkomligt i förhållande till dess funktion.

Ett instrument för straxt över 100kr

Ett multiinstrument som mäter i stort sett allt. Pris lite över 100kr + frakt. Är dock inte helt exakt i sin mätning. Ger dock goda indikationer om delen är hel, vilken pin layout den har, vad det är för pryl du mäter.
600 + frakt senare har du ett instrument som på riktigt ger svar på om din transistor är frisk eller inte.
Att slippa lossa kondingarna från kretskortet är ju ett fall framåt. Det här instrumentet kan mäta kondingarna även när dom sitter på kortet. Mycket välinvesterade 600kr. Många kondingar av äldre typ kan krångla även om dom ser bra ut vid okulärbesiktningen.

Kondingarna bytta, relät står på tur. Sedan blir det de små transistorernas tur för byte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *